Aanvullende informatie voor verwijzers.
Wat is psychologische hulpverlening?
Binnen ons Kinderteam kunnen we op drie niveaus psychologische hulp aanbieden.
- Met psychosociale hulpverlening kan een kind, jongere of het gezin zonder verwijzing van de huisarts of sociale wijkteam geholpen worden.
- Is dit niet voldoende dan kan Generalistische Basiszorg (GB-GGZ) of Ondersteuning Zelfstandig Leven (OLZ, niveau 2 of 3) ingezet worden. De huisarts of het sociale wijkteam mag verwijzen.
- Bij meer complexe zaken of langduriger (gezins-)problematiek kan Gespecialiseerde Zorg (G-GGZ) worden ingezet. Dit is altijd op verwijzing van de huisarts of het sociale wijkteam.
Binnen het Kinderteam Almelo proberen wij de ontwikkelingslijnen van het kind, de jongere of het gezin te normaliseren. Door de behandeling af te stemmen en met zoveel mogelijk maatwerk, hopen we de psychische klachten van het kind, de jongere of het gezin te kunnen verhelpen of verminderen.
Wanneer…
- psychische klachten zich uiten in buikpijn, schoolweigering, eetproblematiek, gedragsproblemen, overprikkeling, depressie of angsten.
- praktische handvatten nodig zijn bij problemen in één van de drie levensgebieden: thuis, school of vrije tijd. Er wordt oplossingsgericht gewerkt, waardoor zowel het probleemoplossend vermogen als het zelfvertrouwen worden gestimuleerd.
- ondersteuning nodig blijkt in één of meerdere van de levensfasen (baby, peuter, kleuter, basisschool, puber, jongvolwassene). De ondersteuning wordt gegeven bij fase-overgangen of bij verstoringen op allerlei ontwikkelingsgebieden.
- er sprake is van een enkelvoudig trauma, dan kan EMDR Therapie een uitkomst bieden.
- er sprake is van ontwikkelingsstoornissen (ADHD, ASS), angststoornissen of gedragsstoornissen. Dit vergt vaak een aanpassing van opvoedingsstijl en/of de schoolse aanpak.
- er binnen de gezinssituatie al een verandering heeft plaatsgevonden maar u met uw gezinsleden vindt dat er stabilisatie/begeleiding nodig is.
Binnen het Kinderteam Almelo hebben wij hiervoor deskundigheid in huis.
Werkwijze
Aanmelding kan telefonisch, per mail of via de website.
- Voor psychosociale hulpverlening kunt u zichzelf aanmelden bij Mirte Kids. De leerkracht van school of huisarts kan u ook doorverwijzen.
- Voor Generalistische Basis GGZ en voor Gespecialiseerde GGZ is er altijd een verwijzing van de huisarts, een medisch specialist of jeugdarts noodzakelijk. Voor de Basis GGZ mag ook een geïndiceerde organisatie als de Jeugdbescherming of de jeugdconsulent van de gemeente verwijzen. Als er een vermoeden van een stoornis is, komt het kind of de jongere in aanmerking voor GB-BBZ. Als er sprake is van een stoornis komt het kind of de jongere in aanmerking voor G-GGZ.
- Voor Ondersteuning Zelfstandig Leven (OZL) is een verwijzing van de huisarts of de jeugdconsulent van de gemeente nodig om te kunnen starten met de begeleiding.
Bij de start wordt mondeling of schriftelijk informatie gevraagd t.a.v. het klachtenbeeld, de ontwikkelingsgeschiedenis van uw kind/jongere, de gezinsachtergrond en het schools functioneren.
- Voor De Opstap Twente (GB-GGZ en OZL 2 en 3) geldt dat er na een intakegesprek een behandel- of diagnostiektraject wordt ingezet. De diagnostiek kan bestaan uit psychologisch, orthopedagogisch of schoolgerelateerd onderzoek. Er kunnen drie behandelroutes gevolgd worden: kort, middel of intensief. De ondersteuning/begeleiding zal op indicatie worden vastgesteld qua uren en termijn.
- Voor Ekelenkamp (GB-GGZ & G-GGZ) geldt dat er vooral nadruk ligt op de behandeling, met name in complexere (gezins-)situatie. De behandelingen zijn meer intensief en langdurig en op het hele systeem (gezin, school, ouders) gericht.
Kosten en vergoeding
- Voor psychosociale hulpverlening heeft u geen verwijzing nodig. De bekostiging vindt door uzelf plaats. Meestal kan een deel vergoed worden door uw aanvullende verzekering.
- Voor de GB-GGZ en G-GGZ geldt dat de kosten vergoed worden door de gemeente waar uw kind, jongere of gezin woont. Met een wijkregisseur wordt de behandeling geëvalueerd.
- Soms is deze wijkregisseur al in beeld, omdat u al gebruik maakt van een (WMO-maatwerk-)voorziening. Zoals een plek op de zorgboerderij, dagbesteding, individuele begeleiding thuis, behandeling elders.
- De wijkregisseur neemt een coördinerende rol op zich. Zij stelt een overkoepelend plan op, om u als gezin zoveel mogelijk regie te geven over alle vormen van hulpverlening om u heen.
- Mocht u GB-GGZ of G-GGZ hulp vragen, dan betekent dit dat de persoonsgegevens van uw kind of jongere of gezin aan de gemeente gegeven moeten worden. De medische gegevens vallen onder de privacywetgeving en zullen door ons niet vrijgegeven worden.
- De gemeentelijke vergoeding GB-GGZ of G-GGZ geldt voor kinderen van 0-18 jaar. Op het moment dat iemand 18 jaar wordt, stopt deze financiering. Daarna gaat de hulpverlening, indien nodig, verder binnen de Volwassenenzorg. Dit wordt door de Zorgverzekeraars vergoed, maar er wordt wel aanspraak op uw Eigen Risico gemaakt. Houdt u bij het afsluiten van een nieuwe verzekering voor uw jongvolwassene daarmee rekening. Bij Ekelenkamp is hulp aan jongvolwassenen mogelijk (18+).